Oppskrifter og tips om mat

Mat og drikke oppskrifter.

Bergensk fiskesuppe


Bryggen i Bergen – alle som har besøk byen vet hvor fristende det er å gå der å se på all den lekre fisken. Det er få – om ingen andre byer i Norge – som har noe tilsvarende. Men fortvil ikke – det går helt greit å kjøpe fisk hos sin lokale fiskehandler for å få til denne utrolig gode suppen! Et triks hvis du kjøper fisken hos en fiskehandler er å be om å få fileter, bein og hode for seg. Da slipper du å gjøre det selv. Før du koker kraften, skyller du fiskerestene og tar vekk gjeller og rester av blod.

Ingredienser

* Kraft:
* 1 stk gulrot
* ½ stk løk , skrelt og i båter
* ¼ stk stilkselleri (stangselleri) (liten bit)
* 1 stk purre , grovhakket
* 10 stk hel pepper (pepperkorn)
* 1,5 kg bein, skinn og hode av fisk (torsk e.l.)
* 1 ½ l vann
* ½ ts salt
*
* Suppen:
* 4 stk gulrot , skrelt og i skiver
* ½ stk knollselleri (sellerirot) , skrelt og i biter
* 2 stk små purre , i skiver
* 3 dl kremfløte
* Overnevnte kraft
* 1 ss eddik (7%)
* 3 dl seterrømme
* 2 skive bacon , i biter
* 1 stk fiskeboller (boks)
* ½ kg torskefilet (evt annen fiskefilet i biter)
* 3 ss hvetemel
* salt og pepper

Fremgangsmåte
Ha grønnsakene, pepperkornene og fiskeavskjæret i vannet og kok opp. Ta av skummet som danner seg på toppen. Kraften skal ikke koke i mer enn ½ time på putrevarme. Koker den lenger, kan den bli bitter. Smak til med salt.

Mens kraften koker, gjør du klar ingrediensene til suppen. Kutt opp grønnsakene slik du liker og tror blir best. Når kraften er ferdig, siler du den gjennom et dørslag eller et rent kjøkkenhåndkle. Ha fløten og grønnsakene i kraften og kok opp. Skru litt ned og bland eddiken i rømmen. Ha det oppi suppen mens du visper godt. Stek bacon i små biter og sett det til side. Ha oppi fiskebollene. Skjær fisken i suppeskjestørrelse og ha den oppi. Jevn med litt mel og smak til med salt og pepper. La fiske trekke i suppen i ca 5 minutter. Ha suppen i store dype tallerkner, dryss over sprøstekt bacon og server suppen med fersk brød og en lettøl.

melk.no

Facebook Comments

Visited 24680 times, 5 so far today