Oppskrifter og tips om mat

Mat og drikke oppskrifter.

Calzone


Calzone er en innbakt pizzavariant. Calzone spises mye i Sør-Italia, men den er også veldig populær ellers i Europa og USA. Når du skal lage calzone er det viktig å kjevle deigen skikkelig tynn, da blir den sprø og herlig! For å forme calzone kjevler du ut en rund leiv, legger på fyll etter ønske og bretter over halvparten til et halvmåneformet brød. Knip deigendene sammen med fingertuppene. Under steking må vi følge godt med, så calzonen ikke blir svidd. Aller best blir den hvis den bakes i en steinovn. Slike ovner kommer minst opp i 400-500 grader og da går stekingen veldig fort – så følg med!

Ingredienser
(til 8 middels store calzoner)

1 kg siktet hvetemel
20 g salt
30 g gjær
6 dl kaldt vann
2 ss olivenolje

Fyll:
(velg økologiske råvarer der dette er mulig)

1 glass tomatpuré
2 løk, skivet
4 fedd hvitløk
400 g smaksrik ost (Gruyere, Jarlsberg, Parmesan etc.)
Friske eller tørkede urter (for eksempel oregano, timian og rosmarin)

Steketemperatur: 250 ˚C eller mer

Steketid: 3-6 minutter avhengig av hvor sterk varme du har

Fremgangsmåte:
1.Ta mel, salt og smuldret gjær i en eltebolle. Tilsett mesteparten av vannet, men ikke alt. Elt deigen smidig, og juster med mer vann hvis det er nødvendig.
2.Elt til deigen slipper kanten av eltebollen, og tilsett olivenolje helt mot slutten av eltingen. La deigen ligge tildekket i 30 minutter for modning.
3.Del deigen i 8 like store emner (ca. 220 gram per stykk), som du ruller til små baller som rundstykker. Dekk til emnene å gi dem enda 10 minutter hvile, for at de ikke skal være for elastiske (trekke seg tilbake til utgangspunktet når du forsøker å strekke den ut).
4.Strekk ut emnet med hendene, og bruk et kjevle til å presse det så tynt du klarer. Et forslag kan være å bruke et ekstra bakepapir eller silikonmatte over emnet, og kjevle oppå dette. Da unngår du at deigen fester seg på kjevlen.
5.Stryk litt tomatpuré midt på emnet og legg på det fyllet du ønsker. Husk at det kan være en fordel å bruke fyll med lite vann i for at calzonen ikke skal blir klissete. Fold over halve deigleiven og klem skjøten sammen med fingrene.
6.Stek calzonen i 3-6 minutter, avhengig av hvor varm oven du har.. Husk å følge med på stekingen slik at den ikke blir brent!

kilde

Facebook Comments

Visited 2004 times, 2 so far today