Oppskrifter og tips om mat

Mat og drikke oppskrifter.

Surstek av rein


Denne retten krever litt forarbeid, men den som venter på noe godt…

Ingredienser

* 1 kg renskåret reinsdyrstek
* 2 l kefir eller kulturmelk
* 3 ss meierismør
* 2 ts salt
* 1 ts pepper
*
* Saus:
* 8 dl kraft fra koking
* 5 ss hvetemel
* 1 dl surmelksmarinade
* 2 dråpe sukkerkulør
* salt og pepper

Fremgangsmåte

Legg kjøttet i en plastboks (eller lignende) og hell over surmelken. Legg på lokk og la kjøttet marineres på et kjølig sted i 10 til 14 dager. Snu det 2 – 3 ganger i løpet av denne tiden.

Ta opp kjøttet og tørk av melken godt med et papirhåndkle. Brun kjøttet ved sterk varme i smør i en jerngryte så det blir jevnt brunt på alle kanter. Kok ut gryten med litt vann og bruk dette i kokekraften.

Dryss over krydder og legg kjøttet tilbake i jerngryten. Hell over like deler vann (bl a utkoket) og søt melk så det står kant i kant med kjøttet. Stikk et termometer i den tykkeste delen av kjøttet. Kok opp, legg på lokk og la kjøttet trekke til termometeret viser 60 – 70 °C (alt etter hvor godt stekt du vil ha kjøttet).

Ta opp kjøttet og avkjøl det før det skjæres i skiver. Surstek smaker også utmerket servert kaldt.

Saus
Kokekraften kan du bruke til å lage saus. Jevn kraften (som du har innkokt til ca 8 dl) med hvetemel blandet med litt av surmelksmarinaden til den er tykk som viltsaus. Rør inn sukkerkulør til sausen er passe brun. Smak til med salt og pepper.
Solbærsaft er godt i en slik saus. Dessuten smaker den også godt med brunost eller snøfriskost. Det blir mye saus, men den er mager og kjempefin å bruke i lapskauser osv.

Server kokte poteter og grønnsaker (for eksempel squash, gulrøtter og kålrot) til sursteken.

foto: melk.no
kilde

Facebook Comments

Visited 2383 times, 1 so far today