Oppskrifter og tips om mat

Mat og drikke oppskrifter.

Kimchi


Kimchi er en koreansk tradisjonell rett, laget med salatkål (kinakål) som minner om sauerkraut. Den krydres ofte med sterke smaker, og serveres til omtrent all koreansk mat. På grunn av sine probiotiske bakterier (tenk det motsatte av antibiotika), regnes den for å være svært helsebringende. Det hevdes at kimchi gjorde at Sør-korea nesten ikke hadde dødsfall under et asiatisk utbrudd av SARS i 2003.

Ingredienser:

2 l vann
4 ss salt
900 g kinakål
3 revne hvitløksbåter
2 ss 5% eddik
3 ss honning (eller sukker)
1 ss lys sirup
1 ss revet fersk ingefær
½ – 1 ss finhakket rød chilli

Utstyr:

Skjærebrett
Kniv
Stor blandebolle
Måleskjeer
Tallerken og noe tungt som vekt (1-3 kg)
1 stort eller flere små sylteglass med lokk (for eksempel Norgesglass)

Framgangsmåte:
1.Ha vann og salt i bollen og rør til saltet er helt oppløst. Skjær ut den harde kjernen på kinakålen, rens ut stygge blader og skyll godt.
2.Skjær bladene i brede strimler (4-5 cm), og legg det i bollen med vann. Legg til slutt over tallerkenen, slik at kålen holdes under vannet. La stå slik over natten, gjerne i mer enn 12 timer.
3.Hell av vannet, og bland inn de andre ingrediensene. Bland godt sammen, og legg det over i et stort sylteglass med lokk (gjerne Norgesglass). La glasset stå i romtemperatur i to dager. Press ned grønnsakene daglig, slik at det holder seg under væskeoverflaten. Nå har melkesyrebakteriene gjort blandingen nokså syrlig, med sterke smaker av chilli og ingefær.
4.Retten vil være holdbar i kjøleskap i 4-8 uker.


kilde

Facebook Comments

Visited 2008 times, 3 so far today