Oppskrifter og tips om mat

Mat og drikke oppskrifter.

Pepperkakehus med mønster


Å lage pepperkakehus er noe som hører julen til i de fleste familier. Her er et pepperkakehus som barna vil like.

Ingredienser

* 2 egg
* 2½ dl sukker
* 250 g mørk sirup
* 125 g TINE Ekte Meierismør
* ½ ts malt kanel
* 1 ts malt pepper
* ½ ts malt ingefær
* ½ ts malt nellik
* ½ ts hornsalt
* 600 g hvetemel
*
Melisglasur:
1 eggehvite
* 200 g melis

Slik gjør du

1.
I stekeovnen ved 200 grader i 10-12 minutter, avhengig av hvor tykke kakene er.

2.
Visp eggene og sukkeret til eggedosis. Smelt sirup og smøret i en litt stor kjele. Avkjøl blandingen litt. Bland sammen det tørre og ha det i kjelen. Elt deigen ferdig der. Deigen blir lettest å kjevle hvis du lar den hvile kjølig til neste dag.

3.
Det er lettere å kjevle små leiver av den store deigen. Ta passende biter og kjevle på et lett melet bord. Kjevle ut til passe tykkelse og slkær eller trykk ut vegger, tak o.l. Legg det over på smurt stekeplate eller bakepapir. Stekes midt i ovnen. Avkjøl delene på flat rist. Husk å skjære ut vinduer og dør før stekingen. Avkjøl delene til huset før du begynner monteringen. Noen foretrekker å dekorere veggene før de settes sammen, mens taket er lettest å pynte når det er montert.

4. Steking av karnapp-vindu:

Det er lurt å forme karnappvinduet til en bue straks det kommer ut av stekeovnen. Da er det mykt og bøyelig, men vil stivne fort.

5. Karamell-lim:

Lag kakamell-lim av sukker, smeltet i stekepanne, til å holde vegger og tak sammen med. Dette limet er svært varmt og er en jobb for voksne.

6. Dekorasjon:

Til dekor er det fint å bruke ulike godterier som non-stop, seigmenn og marshmallows. Du kan også lage vanlige pepperkaker av denne deigen. For eksempel slike hjerter som under. Disse er f eks fine å bruke som adventskalender.

7. Melisglasur:

Visp eggehviten lett. Visp inn litt melis av gangen til massen blir så fast at den danner myke topper. Juster med mer eller mindre melis. Sprøytepose får du kjøpt ferdig med ulike tuter med forskjellig størrelse på hullene. I mangel av dette kan du lage kremmerhus av matpapir som du vikler rundt hånden til en kjegle. Klipp et lite hull i tuppen.

Mal og mønster til pepperkakehus Mønster Pepperkakehus Julebrosjyre 07.pdf

Facebook Comments

Visited 10723 times, 2 so far today