Oppskrifter og tips om mat

Mat og drikke oppskrifter.

Hjemmelaget flatbrødHer får du oppskriften på herlig, sprøtt hjemmelaget flatbrød. Kunsten å bake flatbrød går mer og mer i glemmeboken. En gang var det selve matbrødet her til lands. Det er lange tradisjoner i flatbrød, og selve bakinga er en kunst som gikk i arv gjennom generasjonene.

Ingredienser

7 dl vann
1 kg grovbakstmel
1 ts salt
2 dl byggmel til utbaking

Slik gjør du

Du trenger takke, kjevle, bakstefløy, melpensel og rulle.

1. Bland salt og mel i en bakebolle. Kok opp vann og hell det over.

2. Avkjøl noe og elt deigen sammen. Deigen skal være fast. Legg den i en plastpose i kjøleskapet til den er kald helt igjennom. Deigen kan ligge i kjøleskapet til neste dag.

3. Del deigen i like emner ca. 200 g per emne til takke 60 cm i diameter, noe mindre til en mindre takke.

4. Form hvert emne til en flat, litt tykk leiv. Dekk leivene med plast.

5. Ha godt med byggmel på rent bakebord og kjevl fra midten og utover til tynn stor leiv. Pass hele tiden på at leiven er løs på bordet. Børst av løst mel.

6. Flytt leiven over på varm takke ved hjelp av bakstefløyen. Den siden som var opp på bakebordet skal være ned på takken. Børst av løst mel og dra over rullen slik at flatbrødet fester seg til takka og ikke krymper.

7. Stek flatbrødet til det begynner å bli tørt på overflaten, snu og stek det videre til det har litt brune flekker. Pass varmen så det ikke blir brent.

8. Leivene behøver ikke steke ferdig på takka, de kan brettes i to, legges i stekeovnen og etterstekes/tørkes ved 100 °C med åpen ovnsdør.

PSST: Oppbevar flatbrød kaldt og tørt.

kilde

Facebook Comments

Visited 2752 times, 2 so far today