Oppskrifter og tips om mat

Mat og drikke oppskrifter.

Matpakkebrød


Det er praktisk å bake matpakkebrød i form, for da passer skivene bedre til firkantede matbokser. Ved å bake i form kan vi også få mer væske inn i brødet, eller øke vannprosenten som bakerne sier. Mer vann i deigen gir saftigere og mer holdbare brød. I dette brødet heller vi kokende vann over en del av melet. Denne blandingen kalles skålding, og setter i gang mer enzymaktivitet samt at det bløtgjør korn og frø. Denne mel- og vannblandingen må avkjøles til nærmere romtemperatur igjen før den tilsettes deigen.

Ingredienser til mel -og vannblanding:

100 g fin sammalt rug

100 g fullkorn hvetemel

2 ½ dl kokende vann

Ingredienser til deigen:

650 g hvetemel

4,5 dl kaldt vann fra springen

17 g salt

25 g gjær

450 g mel og vannblanding (skålding)

Steketemperatur: 220 ˚C

Steketid: ca. 50 minutter


Fremgangsmåte:

1.Bland fin sammalt rug og fullkorn hvetemel i en eltebolle som rommer minst 2 liter. Hell over kokende vann, og rør rundt med en skje. Sett til avkjøling på benken, å la den stå der til den er romtemperert
2.Mål opp de andre ingrediensene. Ha det i eltebollen, men hold igjen ca. 1 desiliter av vannet. Kjør eltemaskinen noen minutter, til du ser at deigen slipper sidene av eltebollen. Tilsett den avkjølte mel- og vannblandingen litt etter litt, og spe deretter sakte med resten av vannet. Kjør eltemaskinen til deigen slipper eltebollen igjen.
3.Ta deigen ut på benken, og strekk og fold den. Snu deigen en kvart omdreining og strekk og fold igjen. Gjenta to ganger til. På denne måten hjelper du deigen å bygge et solid glutennett. Legg deigen over i en stor bolle, og legg over et lokk eller plastfilm. Det hindrer at overflaten på deigen tørker. La deigen stå til modning i 45 minutter. Denne modningsprosessen er veldig viktig fordi smakene i deigen nå får tid til å utvikle seg. Modningen gir det endelige bakverket smak og karakter. Mange kaller feilaktig denne prosessen for første heving, men det er altså ikke hevingen i seg selv som er viktig her, men smaksutviklingen.
4.Nå kan du ta deigen over på bakebenken igjen, og du kan kjenne at den har fått en helt annen konsistens. Del deigen i to emner, og form dem til kuler på størrelse med et stort rundstykke. For å få fine kuler, før brødemnet med begge hender i en sirkelbevegelse med fingertuppene i kontakt med bakebenken. På fagspråket kalles dette å rundvirke deigen. La emnene hvile på benken i 10 minutter
5.Legg deigemnene over i hver sin brødform, som du dekker over og setter til heving i 30-45 minutter.
6.Sett brødene inn i forvarmet ovn og stek dem i ca. 50 min.
7.La dem kjøle seg godt ned på rist før du skjærer i brødene.

kilde

Facebook Comments

Visited 22014 times, 2 so far today