Oppskrifter og tips om mat

Mat og drikke oppskrifter.

Koking av gelé


Ingredienser:
Bær eller frukt som inneholder mye stivelse (pektin)
Sukker

Fremgangsmåte:
Skal du lage gelé bør bærene knapt være modne da de inneholder mest stivelse. Tyttebær, rognebær og tranebær er pektinrike. Det er også godt med pektin i rips, solbær og stikkelsbær, så sant de ikke er overmodne.

Frukt som egner seg godt til gelé er epler (syrlige og lite modne), appelsiner, sitroner og grapefrukt.

Gelé kan lages av saft som er kokt i dampkoker eller kokt vanlig i kjele. Lages gelé av dampkokt saft, bør den ikke dampes mer enn 30 minutter for at saften ikke skal bli tynn.

Mål saften og hell i kjele. Bruk en lav, vid kjele. Da er koktetiden kortere fordi fordampningen av vann skjer raskere. La det koke et par minutter. Tilsett sukkeret litt etter litt, så det er oppløst før saften begynner å koke igjen.

La saften småkoke uten å røre i den. Koketiden er 5-20 minutter avhengig av bær- og fruktsorten, kvalitet, modenhetsgrad, saftemåte, sukkermengde og om det brukes en vid eller smal kjele.

Saft trukket ut med liten vanntilsetning, trenger kortest koketid. Koketiden avhenger også av størrelsen på porsjonen vi koker. Det er en fordel å koke forholdsvis små porsjoner, da blir geléen stiv med kortere koketid. Koker geléen for lenge, blir den seig og ikke stiv. Den blir også mørk på farge og emmen på smak.

Geléprøven:
Hell litt gelé på en tallerken og trekk en skje igjennom når den er kald. Hvis geléen ikke renner sammen igjen, er den ferdig. Gjør den det, må den koke noen minutter til.

La den ferdigkokte geléen stå noen minutter. Bruk en hullsleiv og ta forsiktig vekk skummet og den tynne hinnen som dannes på overflaten. Dannes det ikke noen hinne, må geléen tilsettes litt ekstra sukker og kokes opp igjen.

Øs geléen opp i varme gelékopper eller små glass. La den bli kald og ha parafinvoks over. Pass på at voksen kommer godt ned på kanten av glasset så ikke luft slipper til. For å gjøre det lett å ta opp vokslokket, er det praktisk å sette en liten hyssingløkke i voksen før den har stivnet.

Foto: Kim Holthe

kilde

Facebook Comments

Visited 3404 times, 1 so far today