Oppskrifter og tips om mat

Mat og drikke oppskrifter.

Bakeskole

Forberede bakingen

Les gjennom hele oppskrift en før du går igang. Sjekk at du har alt du trenger til bakingen før du begynner. Pass på at vinduer og dører er lukket. Bakverk som skal heve, har ikke godt av å stå i trekk. Alle råvarer bør være romtempererte. Det betyr at mel og andre ingredienser bør stå i romtemperatur en god stund før du begynner. Vær nøye med veiing og oppmåling av ingrediensene.

Lage fordeig?

Fordeig er en teknikk man bruker spesielt til grove brød. Fordeig framhever smaken og gjør baksten luftigere. Ta grovt mel, hele korn og kli sammen med en del av væsken i oppskriften. Bland dette godt sammen og la det stå i 30 minutter. Når fordeigen er ferdig, tilsettes de øvrige ingrediensene, og deigen eltes ferdig.

Blande og elte

Når du skal lage en vanlig deig, blander du først sammen ingrediensene. Så skal deigen eltes. Elting er en viktig del av gjærdeigbaking. Under eltingen endrer glutenet i deigen seg slik at deigen får en god konsistens. Elting hindrer også at ferdig gjærbakst blir smulete.

Elting kan gjøres i kjøkkenmaskin eller for hånd. Ved elting for hånd blandes gjæren ut i vannet før man tilsett er de andre ingrediensene. Elt deigen godt, det vil si til du har en smidig og god konsistens. Deigen bør eltes i ca. 10 minutter. Eltes deigen i kjøkkenmaskin, kan alle ingrediensene blandes sammen. Start på lavhastighet til alle råvarene er blandet inn og fortsett med å øke hastigheten etter hvert. Elt i ca. 5 minutter. Blir deigen for klissete, kan du elte inn litt mer mel. Blir deigen for stiv, kan du tilsette litt mer deigvæske.

Tips: Tyggegummitesten er en enkel måte å se om deigen er ferdig eltet på. Ta en deigklump og rull den i hånden og strekk den ut. Kan du strekke den uten at den brister, er deigen ferdig eltet.

Forheve

Dersom deigen får hvile lenge før den formes til brød eller annet bakverk, vil konsistensen og smaken på bakverket bli bedre. Dekk deigen med plast under forheving, da tørker den ikke ut. La deigen heve til dobbelt størrelse. Hevetiden vil variere avhengig av type deig. Sett deigen et lunt og varmt sted.

Kaldheving

Ønsker du å servere nybakte rundstykker til frokost, kan du sette deigen til kaldheving kvelden før. Istedenfor å tilsette fingervarm væske tilsettes kald væske. Elt deigen som angitt i oppskrift en. La deigen hvile i ca. 10 minutter. Form emnene til rundstykker og sett dem på en stekeplate. Dekk dem med plast og sett dem i kjøleskap til dagen etter. Ta emnene ut av kjøleskapet og la dem heve til dobbelt størrelse, 1–1 1/2 time. Det er viktig at baksten har fått romtemperatur før den settes i ovnen, så la den stå en stund selv om heveprosessen har startet i kjøleskapet. Stek som angitt i oppskriften. Kaldheving kan benyttes til alle typer gjærbakst.

Å bake ut

Ta deigen ut på et melet bakebord. Elt deigen godt sammen, elt eventuelt inn mer mel. Del deigen i emner og form eretter brød. Hell litt olje på hendene og benkeplaten når du skal bake ut digen. Dette gjør jobben mindre klissete og du slipper at mel fyker rundt. Bruk en vekt dersom du ønsker at rundstykkene,bollene eller brødene skal ha lik størrelse.
Etterheve

Dekk deigemnene med et klede, og etterhev dem til dobbel størrelse før steking. Da blir bakverket lett og luftig.
Steke

Det kan være stor forskjell på stekeovner og hvordan de steker. Bli kjent med din egen ovn, og juster steketid/temperatur ett er din egen erfaring. I oppskrift en vil det stå hvor baksten skal plasseres i ovnen. Bruker du varmluft går det fortere å få ovnen varm. Baksten kan stekes ved lavere varme og kortere tid. For å unngå at baksten blir for mørk under steking, kan du dekke den med bakepapir, eller sette en plate på øverste rille i ovnen. Vil du har sprø skorpe på hele brødet, så ta brødet ut av formen noen minutter før det er ferdig, og la det steke på rist i ca. 5 minutter.

En god måte å sjekke om baksten er ferdig på er å banke lett på undersiden av brødet. Hører du en litt hul lyd, er brødet ferdig. Boller og rundstykker er gjerne klare når de har fått en gyllen brunfarge og har fått farge i bunnen. Avkjøl baksten på rist ett er steking. Husk å ta brød ut av formen under avkjøling.

Foto: Studio Dreyer Hensley
kilden

Facebook Comments

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.